Renault Rafale E-Tech 4x4 300 CP: know-how-ul Renault amplificat de Alpine

Renault dezvăluie versiunea de înaltă performanță a modelului Rafale: Renault Rafale E-Tech 4x4 300 CP.

16.05.2024

Articol

•    Capacitatea substanțială de 22 kWh a bateriei reîncărcabile a motorului E-Tech 4x4 300 CP se traduce printr-o autonomie de până la 100 de kilometri în modul 100% electric (WLTP*).
•    Puterea suplimentară este obținută prin adăugarea unui motor electric pe puntea spate. Împreună cu 4Control Advanced, Rafale E-Tech 4x4 300 CP este echipat cu direcție și tracțiune spate.
•    Echiparea Atelier Alpine iese în evidență de restul gamei prin culoarea caroseriei Satin Summit Blue, de un spoiler suspendat în culoarea Starry Black, jante specifice "Chicane" de 21 inch, un șasiu și setări specifice dezvoltate cu Alpine Cars.
•    Echiparea Atelier Alpine vine cu o nouă suspensie inedită,  cu reglare automată, cuplată cu o nouă cameră pentru control predictiv.
•    Disponibil în două versiuni de echipare, Esprit Alpine și Atelier Alpine, Rafale E-Tech 4x4 300 CP va fi comercializat din toamna acestui an.

 

Renault dezvăluie versiunea de înaltă performanță a modelului Rafale: Renault Rafale E-Tech 4x4 300 CP. Rezultatul know-how-ului mărcii și al pasiunii echipelor, noul sistem de propulsie hibrid reîncarcabil oferă ce este mai bun din ambele lumi, cea pe combustie internă și cea electrică, cu o predilecție pentru condusul electric în viața de zi cu zi. Renault Rafale E-Tech 4x4 300 CP nu are doar un motor de înaltă performanță. Aliniat cu vremurile, este ultra-eficient, cu o autonomie de până la 1.000 km (WLTP*). Adăugarea unui motor electric pe puntea spate oferă navei amiral a mărcii un sistem de tracțiune 4x4 permanent activ. În plus față de excelența echipamentelor tehnologice și de siguranță, Rafale E-TECH 4x4 300 CP adaugă tracțiune și manevrabilitate optime în toate circumstanțele.
Versiunea Atelier Alpine împinge și mai departe limitele excelenței în ceea ce privește plăcerea de a conduce datorită colaborării cu experții mărcii Alpine. Ajustările șasiului făcute de inginerii Alpine Cars, precum și o suspensie activă inteligentă îi conferă lui Renault Rafale E-Tech 4x4 300 CP Atelier Alpine manevrabilitate înaltă și mai multă plăcere de a conduce.


1. O motorizare de înaltă performanță

O alegere tehnologică puternică 
Motorul de pe Rafale E-Tech 4x4 de 300 CP a fost proiectat pe baza tehnică a sistemului de propulsie E-Tech hybrid de 200 CP, căruia i s-au adaugat un motor electric pe puntea spate și o baterie reîncărcabilă cu o capacitate substanțială de 22 kWh. Acest lucru îi oferă modelului Rafale o autonomie în modul 100% electric de până la 100 de kilometri (WLTP*).

Grație tehnologiei E-Tech, combinația dintre motorul termic, cele trei motoare electrice și baterie oferă 300 CP și o eficiență optimizată continuu: un raport performanță/eficiență la cel mai bun nivel de pe piață. Consumul mixt WLTP este stabilit la 0,7 l/100 km și rămâne măsurat la 5,8 litri/100 km baterie goală, datorită eficienței motorului termic și capacității mari a bateriei (omologarea WLTP în curs). 

Un inedit motor hibrid reîncărcabil
Sub capotă, motorul termic de 1.2L cu 3 cilindri adoptă un nou turbocompresor, care își mărește puterea la 110 kW sau 150 CP (comparativ cu 96 kW sau 130 CP ai versiunii E-Tech de 200 CP) și cuplul la 230 Nm (comparativ cu 205 Nm). Cutia de viteze multimodală este adaptată acestor evoluții.

La această bază termică, trei motoare electrice (2 principale și 1 secundar) sunt cuplate pentru o putere maximă cumulată de 300 CP:
- motorul electric principal de pe puntea față dezvoltă 50 kW (70 CP) și un cuplu de 205 Nm
- al doilea motor electric principal conectat permanent de pe puntea spate cu 100 kW (136 cai putere) și cuplu de 195 Nm 
- motorul electric secundar HSG (High-voltage Starter Generator) cu 25 kW (34 CP) și cuplu de 50 Nm.

În condusul dinamic, combinația diferitelor motoare atinge potențialul maxim și are următoarele performanțe: 
-    0-100 km/h în 6,4 secunde (față de 8,9 pentru E-Tech hybrid de 200 CP)
-    80 - 120 km/h în 4,0 secunde (față de 5,6 pentru E-Tech hybrid de 200 CP)
-    1.000 de metri de la startul de pe loc în 26,9 secunde
Alimentate de o baterie litiu-ion de 22 kWh/400V, cele două motoare principale asigură conducerea în modul electric. La rândul său, motorul electric secundar HSG (High-voltage Starter Generator) pornește motorul cu combustie, schimbă vitezele pentru cutia de viteze automată și ajută la reîncărcarea bateriei.

La puterea maximă de încărcare acceptată de 7,4 kW (32A), încărcarea completă a bateriei durează: 
-    2 ore și 10 minute de la  0 până la 80 % 
-    2 ore și 55 de minute de la 0 până la 100%

«Rafale se află la intersecția a două linii istorice ale Renault. Pe de o parte, îmbrățișează moștenirea sportivității de la sedanuri de înaltă performanță, cum ar fi R21 Turbo și Safrane Baccara Biturbo, iar pe de altă parte, pe cea a inovației dinspre concepte precum MPV, turbo sau motoarele hibride E-Tech.» Grégory Launay, Revenue Leader Renault Rafale

2.    Atelier Alpine: intersecția tehnologică între Alpine și Renault 

Toată expertiza Alpine într-un șasiu specific
În plus față de echiparea Esprit Alpine, pe care o găsim și pe versiunea E-Tech hybrid de 200 CP, Rafale E-Tech 4x4 300 CP vine și într-o nouă versiune Atelier Alpine. Un nume care evocă know-how-ul adus modelului Renault de către Alpine Cars. 
Scopul acestui efort comun al talentelor este de a oferi "experiența Alpine" la volanul Renault Rafale. Concret, șasiul Atelier Alpine a fost optimizat de mai mulți ingineri Alpine Cars, prin: 
-    dezvoltarea pieselor specifice: amortizoare, arcuri, opritoare de șoc, bară antiruliu față și spate și roți de 21 inch
-    dezvoltarea tehnică a amortizării controlate (suspensie activă cu cameră predictivă)
-    dezvoltarea modurilor specifice pentru Agility Control (a se vedea paragraful dedicat de mai jos)
-    calibrarea unităților de control care controlează frânarea, regenerarea frânelor, controlul stabilității și traiectoriei, precum și servodirecția
-     asistență de specialitate pentru cuplarea motorului la șasiu și pentru pneurile sport Continental.

Caracteristici specifice de stil 
Rafale E-Tech 4x4 300 CP Atelier Alpine iese în evidență față de restul gamei prin culoarea exclusivă a caroseriei Summit Blue Satin, un spoiler suspendat în culoarea Star Black și jante specifice "Chicane" de 21 de inch cu anvelope Continental (jante de 20 de inch pentru echiparea Esprit Alpine). Ca aluzie sportivă la marca Alpine, interiorul modelelor Rafale E-Tech 4x4 300 CP Esprit Alpine și Atelier Alpine prezintă o mochetă de podea de culoare albastră, emblematică pentru Alpine.

Suspensie activă inedită pentru Renault 
Rafale E-Tech 4x4 300 CP Atelier Alpine diferă de echiparea Esprit Alpine printr-o nouă suspensie controlată inteligent, cuplată la o cameră situată în partea superioară a parbrizului. Numit Suspensie activă cu cameră predictivă, acest sistem ține cont de viteză și de acțiunile șoferului pentru a adapta în mod continuu amortizarea la obstacolele din față, cum ar fi un limitator de viteză sau o șosea degradată. 

Control inedit al agilității
Pe ecranul multimedia, într-un meniu numit "Chassis Control" disponibil doar pe Rafale Atelier Alpine, șoferul are următoarele trei variante pentru a regla setările 4Control Advanced, regulile de amortizare și unghiurile de bracaj spate: 
-    Confort, ideal pentru călătoriile zilnice, în special în oraș. 
-    Dinamic pentru un compromis între agilitate și nivel bun de filtrare. 
-    Sport care se concentrează pe ținuta de drum și pe plăcerea de a conduce. 
Aceste setări Agility Control sunt accesibile cu toate modurile de pilotaj (Eco, Comfort, Sport și Personal), cu excepția modului Snow. 
Având în vedere multitudinea de tehnologii reglabile disponibile pe versiunea Atelier Alpine (4 motoare, tracțiune pe 4 roți, direcție pe 4 roți, frânare regenerativă și suspensie controlată), alegerea între cele 3 moduri facilitează personalizarea Rafale în funcție de dorințele șoferului.
Dezvoltați de inginerii Alpine, parametrii fiecărui mod asigură o configurație optimă modelului Rafale Atelier Alpine.

3.    Toate calitățile hibride și electrice

Prestație de mașină 100% electrică în fiecare zi
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 CP este echipat cu o baterie reîncărcabilă substanțială de 22 kWh care funcționează pe 400V. Încărcarea completă îi permite o autonomie de până la 100 km (ciclu WLTP*) în modul 100% electric. O autonomie care încurajează încărcarea frecventă la prize.
Dacă nivelul de încărcare a bateriei permite acest lucru, conducerea 100% electrică este activată implicit în modurile Comfort și Eco și menținută în funcție de cerințele șoferului. De asemenea, poate fi "impusă" prin selectarea modului "Electric" prin apăsarea butonului EV MODE situat pe cotiera centrală. Această alegere a tipului de energie este menținută pentru un necesar de putere de până la 160 CP și o viteză maximă de 135 km / h. 
Butonul EV MODE permite, printr-un meniu derulant, activarea unuia dintre următoarele 3 moduri:
•    Hybrid (activat implicit)
•    Electric 100% prin activarea "impusă" prin buton EV MODE
•    E-save, care folosește motorul termic la pornire, pentru a încărca bateria până la 25%, pentru a vă pregăti pentru sosirea într-o zonă urbană, de exemplu.
În mod cotidian, Renault Rafale E-Tech 4x4 300 CP funcționează ca o mașină 100% electrică care oferă același tip de senzații la condus, în special în ceea ce privește funcționarea silențioasă și cuplul pe accelerație. La volan, această plăcere este sporită de frânarea regenerativă care poate fi reglată prin intermediul padelelor aflate pe volan.

Autonomie de până la 1.000 km
Datorită gestionării optimizate a energiei între diferitele motoare, consumul normalizat în ciclul WLTP* este de 0,7 litri/100 km (15 g CO2/km) cu bateria plină și de 5,8 litri/100 km (132 g CO2/km) cu bateria descărcată. Această eficiență poziționează Rafale E-Tech 4x4 300 CP la un nivel superior pe piața SUV-urilor de înaltă performanță din segmentul D.

Toată ingeniozitatea și eficiența tehnologiei E-Tech oferă următoarele autonomii:
-    Până la 100 km în varianta 100% electrică (WLTP*)
-    Cumulat, până la 1.000 km parcurși cu rezervorul plin de benzină (rezervorul de 55 de litri) și bateria plină (WLTP*)
*sub rezerva validării în curs de așteptare

Tracțiune inteligentă pentru siguranță și dinamism
Cu noul său motor electric plasat pe puntea spate, Renault Rafale E-Tech 4x4 CP are un sistem de tracțiune pe 4 roți care este permanent activ. Tracțiunea pe punți este gestionată automat de sistemul E-Tech în funcție de condițiile de drum și de modul de conducere selectat prin setările MULTI-SENSE. Distribuția cuplului poate varia instantaneu de la 100% la roțile din față (tracțiunea față) la 100% la roțile din spate (tracțiunea spate). În general, tracțiunea este preferată până la 70 km/h, propulsia dincolo de aceasta.

Conducere hibridă predictivă 
Această funcție maximizează utilizarea energiei electrice pe traseu. Datele cartografice conectate via Google, cum ar fi topografia drumului pe următorii șapte kilometri (sau ruta cea mai probabilă dacă nu se înregistrează nicio destinație), oferă informații prealabile sistemului de gestionare a bateriei, astfel încât puterea motrică electrică să fie utilizată cât mai mult posibil.
Un raport de conducere este disponibil sub forma unei histograme care detaliază consumul și distanța parcursă în modul 100% electric.


DESPRE  RENAULT
Renault, marcă istorică de mobilitate și pionier al vehiculelor electrice în Europa, a dezvoltat întotdeauna vehicule inovatoare. Prin planul strategic „Renaulution”, Renault s-a angajat într-o transformare ambițioasă, generatoare de valoare, îndreptându-se către o gamă mai competitivă, mai echilibrată și mai electrificată. Ambiția sa este de a întruchipa modernitatea și inovația în tehnologie, energie și servicii de mobilitate în industria auto și nu numai.

 

Resurse

Descarcă articolul

Vizualizează galeriav

Galerie foto (18)

Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine
Renault Rafale E-Tech 4x4 300 ch Atelier Alpine

Galerie video (1)

Renault dezvăluie versiunea de înaltă performanță a modelului Rafale: Renault Rafale E-Tech 4x4 300 CP

RELATED TOPICS