Accidentele rutiere: statistici care ne determină să acționăm
Siguranța rutieră este o problemă majoră de sănătate publică și o prioritate pentru noi. În urmă cu mai bine de 50 de ani, în 1969, Renault Group și PSA au creat LAB - „Laboratoire d’accidentologie et de biomécanique” – Laborator de accidentologie și biomecanică, într-o perioadă în care numărul deceselor rutiere atingea niveluri record. În acel an, au fost înregistrate peste 14.500 de decese rutiere în Franța. Până în 2024, acest număr a scăzut la 3.190 (în ciuda creșterii numărului de mașini aflate în trafic). „Accidentele sunt acum mai puțin frecvente, dar sunt în continuarea prea multe”, explică Stéphane Buffat, directorul LAB și expert în siguranță rutieră în cadrul Grupului. Misiunea sa este de a „reduce numărul de răniți și decese la zero.”
Anticipăm pentru a proteja mai bine: inovația în centrul siguranței pasive
În ultimele decenii, Grupul a implementat o serie de acțiuni menite să îmbunătățească siguranța șoferilor și pasagerilor și să prevină accidentele. Stéphane Buffat explică: „Grupul a promovat o centură de siguranță suficient de lată pentru a proteja pieptul” și se asigură, de exemplu, că „pedalele se retrag în cazul producerii unui accident rutier pentru a reduce șansele unor fracturi la picioare”.
Însă, în domeniul siguranței pasive; se pot face mult mai multe lucruri. Pe lângă sistemele de siguranță, cum ar fi frânarea de urgență, și cele de protecție, precum airbag-urile, Grupul își propune să anticipeze problemele de siguranță care pot apărea „chiar de la începutul proiectării vehiculului”, explică Claire Petit-Boulanger, expert în siguranță terțiară Renault Group.
„În urmă cu aproximativ zece ani”, povestește Claire, „ne-am adresat serviciilor de pompieri și ne-am dat seama că, din poziția noastră de producător auto, putem contribui semnificativ la salvarea de vieți. Chiar și după producerea unui accident, putem ajuta serviciile de urgență să acționeze mai rapid și mai eficient.” De exemplu, salvatorii pot accesa „fișele de salvare” care oferă informații esențiale pompierilor pentru o intervenție mai eficientă și care sunt accesibile rapid în timpul intervențiilor datorită codurilor QR localizate pe vehicule, denumite „QRescue”.
Operațiunile de salvare în cazul unui accident rutier și „Ora de Aur”
Din 2017, Christophe Lenglos, locotenent-colonel al brigăzii de pompieri Yvelines (SDIS 78 Franța), a fost detașat în cadrul Grupului Renault. Succesorul său, comandantul Nicolas Granier, s-a alăturat recent echipei noastre de experți în siguranță rutieră. Această sinergie a expertizelor ne permite să ne consolidăm angajamentul în domeniul siguranței rutiere și să ne rafinăm soluțiile pentru a crește nivelul de siguranță oferit de vehiculele noastre. Din punct de vedere statistic, decesele survenite în urma accidentlor foarte violente au loc în prima oră după accident (un interval de timp crucial cunoscut sub numele de „ora de aur”), de aici și importanța unei intervenții a salvatorilor cât mai rapide.
Pe măsură ce structura vehiculului este întărită pentru a proteja ocupanții, tehnicile folosite de pompieri evoluează: la vehiculele de nouă generație, în loc să încerce să taie vehiculul, se poate crea un tunel de extracție pentru a scoate victima. În acest sens, Renault Group oferă anual pompierilor 500 de vehicule de nouă generație scoase din uz, tocmai pentru ca aceștia să poată exersa tehnicile de extracție pe modele de ultimă generație. Astfel, peste 5.000 de pompieri din întreaga lume au beneficiat de instruirea organizată de Renault, cel mai recent în Paraguay și Columbia, datorită parteneriatelor noastre cu organizațiile World Rescue Organization (WRO) și Pompiers de l'Urgence Internationale (PUI).
O altă problemă de siguranță rutieră care devine din ce în ce mai importantă astăzi este legată de bateriile vehiculelor electrice. În cazul vehiculelor Grupului, dacă izbucnește un incediu sau este în cazul unui act săvârșit cu rea intenție, bateria este protejată împotriva focului timp de o jumătate de oră. Dacă bateria ia foc, pompierii o pot „stinge în câteva minute, pulverizând apa direct în baterie, printr-o trapă aflată în șasiul vehiculului, care se topește la căldură”, spune Claire Petit-Boulanger. Denumit „Fireman Access”, acest sistem inovator este unic, fiind dezvoltat chiar de către Grup. Cu ajutorul acestui sistem, sunt necesare doar 10 minute pentru a stinge complet bateria incendiată, comparativ cu 1 până la 3 ore în cazul vehiculelor electrice care nu dispun de această trapă. Timpul de răspuns rapid se traduce și prin economii considerabile de apă, pentru că sunt folosiți doar 1.300 L în loc de 11.000 L pentru o singură intervenție.
Pentru a reduce numărul de decese survenite în urma accidentelor rutiere și pentru a accelera integrarea acestei inovații de către mai mulți producători auto, Grupul permite accesarea acestui brevet în Open Source începând cu 18 februarie 2025.
Antrenor personal pe drum
Pe lângă avansul tehnologic, un alt mod de a îmbunătăți siguranța rutieră este legat de comportamentul șoferului. Viteza excesivă, consumul de alcool, utilizarea unui smartphone în timpul condusului (care crește de patru ori riscul producerii unui accident, conform Organizației Mondiale a Sănătății) sunt doar unele dintre cauzele care pot duce la producerea unui accident, alături de care există nenumărați alți factori. „Deși am dezvoltat multe sisteme de asistență pentru șoferi (ADAS), cum ar fi frânarea de urgență și menținerea benzii, aceste măsuri nu sunt însă suficiente! Accidentele au, cel mai adesea, o cauză umană: în 93% din timp”, afirmă Christian Taffin, expert în sisteme de asistență pentru șoferi și vehicule autonome la Renault Group.
Astfel, începând cu 2024, este disponibil un nou sistem pe anumite vehicule ale Grupului: Safety Coach. Scopul său este „să influențeze comportamentul șoferului prin analizarea modului în care acesta conduce din punct de vedere al siguranței și al respectării regulilor de circulație, cu rolul de a îmbunătăți comportamentele la volan care cauzează frecvent accidente rutiere grave”, explică acesta.
Acest sistem oferă sfaturi personalizate conducătorului auto și poate, de exemplu, să recomande activarea anumitor sisteme de asistență în funcție de nevoile specifice ale șoferului, cum ar fi limitatorul de viteză pentru cei care tind să apese prea tare pe accelerație. Această abordare deschide calea către ceea ce numim software-defined-vehicle (vehicul conceput având la bază aplicații software centralizate), un sistem ce va fi consolidat de Grup începând cu anul 2026 și care le va permite utilizatorilor să descarce cele mai recente funcții de siguranță.
Pentru a încuraja și mai mult șoferii să adopte practici de conducere sigure, ei pot fi recompensați cu Safety Rewards sub formă de trofee sau chiar pot primi reduceri. În viitor, acest tip de ADAS va avertiza șoferii „care prezintă semne de neatenție sau somnolență și le va reaminti să se asigure cât mai atent înainte de a intra în depășire, de exemplu”, spune Christian Taffin. Suficient, sperăm, pentru a face condusul în siguranță un obiectiv ușor de realizat.
Parteneriat cu pompierii din 2010
De 15 ani, Grupul Renault și salvatorii își unesc forțele pentru a salva vieți. Singurul producător din lume care a integrat un locotenent-colonel de brigadă de pompieri cu normă întreagă în echipa sa, Grupul Renault a instruit cu regularitate salvatorii din mai multe țări pentru a interveni pe toate vehiculele sale de nouă generație, trecând prin simulări ale unor cazuri de accidente rutiere.
• peste 5.000 de pompieri instruiți
• 19 țări partenere
• 4.000 de vehicule donate
Programul Human First: viziunea Renault asupra siguranței
De mai bine de 50 de ani, Renault optimizează sistemele de siguranță existente pe vehiculele sale și dezvoltă altele noi. Programul Human First este o dovadă a angajamentului Renault de a îmbunătăți siguranța rutieră pentru șoferi, pasageri și alți participanți la trafic din întreaga lume.
În 2023, Renault a lansat programul Human First cu scopul de a reuni toate inițiativele sale privitoare la siguranța rutieră sub o singură umbrelă, ca parte a poziționării sale ca brand tehnologic care are în centrul său oamenii.
Programul Human First se concentrează pe trei priorități cheie legate de siguranță:
• Prevenirea accidentelor prin dezvoltarea de sisteme avansate de asistență pentru șoferi (ADAS) și echipamente de siguranță: peste 36 de sisteme de asistență și 60 de echipamente de siguranță sunt utilizate pe gama Renault, ajutând la prevenirea și reducerea severității coliziunilor și rănilor.
• Gestionarea mai eficientă a accidentelor rutiere prin stabilirea unui parteneriat unic cu pompierii din întreaga Europă: peste 5.000 de pompieri au primit instruire și au fost implementate inovații majore în gestionarea situațiilor apărute în urma accidentelor rutiere (cum ar fi Fireman Access și QRescue Renault).
• Reducerea numărului de accidente prin investiții substanțiale în cercetare și dezvoltare și evoluția tehnologiilor la bord, cum ar fi Safety Score și Safety Coach, dar și a serviciilor conectate.
În România, Renault este partenerul Competiței Naționale de Descarcerare a IGSU, începând cu 2016. Pe parcursul edițiilor desfășurate până acum, Renault a pus la dispoziția salvatorilor peste 300 de vehicule de ultimă generație, atât cu motoare termice, cât și electrice, înțelegând nevoia pompierilor de a se pregăti pe modele noi, ce vin cu scenarii specifice de intervenție – de exemplu salvarea victimelor aflate în vehicule electrice sau în diferite tipuri de caroserii etc. În afara susținerii competițiilor anuale, Renault a găzduit, la Centrul Tehnic Titu, multiple sesiuni de formare a pompierilor IGSU, în perioada 2015 - 2024.
Pe 26 noiembrie 2024, sediul Renault Group din România a găzduit o formare pe tema intervențiilor rutiere asupra vehiculelor de ultimă generație din punct de vedere al motorizărilor și tehnologiei, ce a fost dedicată salvatorilor români cu scopul de a-i ajuta să acționeze mai rapid în situații de urgență în care sunt implicate, în special, vehicule electrice.
Conferința a fost susținută de doi formatori din Franța – Claire Petit Boulanger, Expert Vehicle Safety în cadrul Renault Group și Locotenent pompier Jerome Albert, expert în intervenții de urgență ce implică vehicule. La formare au participat peste 300 de pompieri români ai IGSU și ai Renault Group.
Află mai multe de aici.