R17 electric restomod x Ora Ïto: emblematicul Renault 17 devine un restomod elegant semnat de Ora Ïto

Din 2021, Renault a avut mai multe colaborări cu designeri contemporani, ceea ce a condus la concepte originale și inovatoare care au dat o abordare nouă moștenirii sale excepționale.

Astăzi, Renault vine cu un nou și unic show-car restomod, dezvoltat în colaborare cu designerul francez Ora Ïto.

Bazat pe emblematicul Renault 17 sport coupé, R17 electric restomod x Ora Ïto este un remake sculptural al modelului lansat în 1971.

Dezvăluit pe 4 septembrie la Maison5 din Paris, R17 electric restomod x Ora Ïto va fi expus la standul Renault de la Salonul Auto de la Paris, între 14 și 20 octombrie.

05.09.2024

Articol

Colaborări unice care dau prospețime modelelor emblematice


Din 2021, Renault a prezentat o serie de proiecte creative unice care pun într-o lumină nouă moștenirea sa excepțională și modelele emblematice, care acum fac parte din cultura pop. Aceste proiecte stau mărturie pentru capacitatea mărcii de a îmbina moștenirea, designul și inovația, creând în același timp un loc de joacă unic, un domeniu de expresie uriaș pentru designerii contemporani. Renault a apelat acum la talentele creative ale lui Ora Ïto, unul dintre cei mai avangardiști designeri ai generației sale, pentru a reinventa estetica Renault 17, printr-o abordare îndrăzneață și modernă a acestui model istoric.

 


 R17 electric restomod x Ora Ïto: a patra colaborare în patru ani

În 2021, ca parte a sărbătoririi celei de-a șaizecea aniversări a Renault 4, marca i-a cerut designerului Mathieu Lehanneur să-și reinventeze vehiculul iconic. Rezultatul a fost SUITE N°4, un concept original care seamănă cu un apartament de hotel nomad.  Citiți CP.

 În 2022, Renault a făcut echipă cu designerul Pierre Gonalons pentru a sărbători cea de-a cincizecea aniversare a R5 printr-o mașină electrică uimitoare, prototipul 5 Diamant. O abordare proaspătă a modelului eminamente de oraș. Citiți CP.

 În 2023, Renault a prezentat show-car-ul electric Twingo creat de renumitul designer și artist olandez Sabine Marcelis.  Citiți CP.

 Anul acesta, Renault prezintă o colaborare originală între designerii mărcii și Ora Ïto. Misiunea lor a fost să creeze un show-car restomod unic bazat pe legendarul Renault 17.


 

"Revizitarea unui vehicul emblematic precum Renault 17 a fost o provocare deosebit de interesantă. Lucrând alături de Renault, am reușit să-mi articulez viziunea artistică și să creez un model sculptural așa cum mi-l imaginam."

Ora Ïto, Designer

 

"R17 restomod, reinterpretat de Ora Ïto, se aliniază perfect cu abordarea noastră de a uni moștenirea și inovația. R17 a făcut parte din cultura pop, un model iconic al anilor 1970 prin designul său avangardist și personalitatea îndrăzneață. Acest proiect celebrează designul iconic original al Renault, oferindu-i în același timp o notă contemporană și caracteristici noi pentru a crea o experiență care transcende generațiile. La Renault, suntem mândri să colaborăm cu designeri îndrăzneți și talentați, cum ar fi Ora Ïto, pentru a reinventa modelele noastre emblematice, rămânând în același timp fideli spiritului mărcii."

Arnaud Belloni, Chief Branding Officer & VP, Renault Brand

  

Renault 17: un coupé sportiv cu design avangardist

Lansat în 1971, Renault 17 a întruchipat perspectiva idealistă a anilor 1970. Un coupé sportiv cu linii curate, disponibil în versiune coupé de 4 locuri sau decapotabilă, care a reflectat perfect spiritul vremii, datorită aspectului și performanței sale. Cu tracțiune față și motor dispus longitudinal, disponibil ulterior pe injecție și cu o serie de caracteristici ce țin de siguranța activă și pasivă, Renault 17 a fost atât high-tech, cât și elegant, cu liniile sale unghiulare și interiorul stilizat pentru clienții exigenți. Peste 92.000 de unități au fost construite între 1971 și 1979.

  

Ora Ïto: design contemporan cu simplexity

 

R17 electric restomod x Ora Ïto este un model unic și nu precursorul vreunui viitor vehicul de serie. Stilizat ca un restomod de Ora Ïto, a fost dezvoltat în colaborare cu echipa de design Renault.

 

 "Cu Sandeep (Bhambra) și Gilles (Vidal), am lucrat la o temă retro-futuristă, aproape cinematografică. Am vrut să drapez Renault 17 într-un al doilea înveliș, prezentând designul și oferindu-i în același timp un aspect mai contemporan în ceea ce privește fluxul, dinamica și raționalitatea, prin propria mea abordare asupra designului și propria mea semnătură: simplexity. Am vrut să simplific aspectele mai complexe."

Ora Ïto

Reprezentant de top al designului contemporan, francezul Ora Ïto este un copil al anilor 1970. Caracterizat de creații avangardiste și de abordarea îndrăzneață, Ora Ïto și-a făcut un nume prin hacking-ul mărcilor de top cu produsele sale digitale. Ferm dedicat conceptului de simplexity, un amestec de simplitate și complexitate, Ora Ïto este un fenomen în sine al culturii pop, luând parte la colaborări prestigioase și câștigând premii în întreaga lume. R17 electric restomod x Ora Ïto este primul său proiect comun cu Renault.

În timp ce reflectă istoria și integritatea Renault 17, show-car-ul este, de asemenea, un restomod, combinând farmecul clasic al originalului cu tehnologiile și materialele de astăzi. Această abordare revoluționară deblochează sinergiile dintre trecut și prezent, creând o experiență modernă fără a pierde din vedere spiritul Renault 17.

O versiune retro-futuristă, elegantă și stilată a lui R17

Coupé cu două uși și hayon, Renault 17 avea un design sportiv accentuat de patru faruri rotunde, portiere fără rame pentru geam, o caroserie fără montant central, geamuri laterale spate complet deschise și geamuri cu jaluzele.

Bazat pe structura monococă a originalului, R17 electric restomod x Ora Ïto păstrează același habitaclu, portiere, geamuri, garnituri și partea inferioară a caroseriei.

Caroseria este cu 17 cm mai lată pentru o mai bună ținută de drum. Designul aripilor și al roților îi conferă un aspect atât spectaculos, cât și elegant.

R17 electric restomod x Ora Ïto este un vehicul foarte modern. Farurile iau forma a patru module dreptunghiulare cu colțuri rotunjite, în timp ce stopurile formează o singură bandă. De asemenea, dispune de un grup motopropulsor complet electric de 270 CP, poziționat în spate.

Șasiul din fibră de carbon menține greutatea la doar 1,4 tone. Culoarea caroseriei, Galactic Brown, este o nuanță originală dezvoltată special pentru show-car.

R17 se mândrea cu toate caracteristicile interioare ale unui adevărat tourer, cu poziția sa specifică de condus, scaune confortabile, gamă completă de echipamente și finisaje lucrate meticulos. Versiunea restomod menține standardele originale de confort, făcând în același timp o serie de modificări la tabloul de bord și la consola centrală. Scaunele au fost reproiectate în jurul structurii originale tip "petală", cu o nouă tapițerie inspirată din lumea designului interior: un satin din lână merinos fină pentru țesătura maro și un bouclé delicat de lână ușoară, lung și gros, pentru țesătura bej. Ca vehicul contemporan, R17 electric restomod x Ora Ïto are un ecran central ce dispune de grafica actuală a Renault și patru mici ecrane geometrice în spatele volanului, inspirate de cadranele modelului original.

 

"Am păstrat cele mai distinctive caracteristici de design ale Renault 17, începând cu partea frontală. Scopul meu a fost să adaug stil și fluiditate, dar fără a modifica caracteristicile specifice ale lui R17. Puteți observa în continuare Renault 17 original și aspectul său de coupé sport. Am vrut să adaug propriul meu limbaj de design, accentuând unele dintre caracteristici printr-o notă futuristă pentru a le oferi un aspect mai atemporal. Se poate vedea acest aspect la roți, de exemplu. Semnătura mea este vizibilă și în interiorul mașinii. Am teleportat Renault 17 în viitor, aducând câteva modificări subtile care îi conferă un aspect cu totul nou. Fraza noastră cheie a fost: "un detaliu nu este un detaliu". Există o anumită ambivalență, în sensul că nu este destinat să fie luat în întregime la valoarea nominală. De asemenea, am urmărit să avem o modificare ușoară. Renault are o identitate puternică și îmi place asta. Recunoașteți un Renault când vedeți unul, iar acest restomod nu face excepție de la regulă."

Ora Ïto

 

"Dezvoltarea unei noi abordări artistice asupra R17 a deschis un câmp uriaș de explorare, oferindu-ne oportunitatea de a veni cu ceva neașteptat și memorabil. Dialogul creativ dintre Ora Ïto și echipa noastră de design a menținut liniile caroseriei și spiritul originalului R17, oferindu-i în același timp un aspect minimalist, ultra-contemporan. În interiorul mașinii, principalele caracteristici ale lui R17 primesc un nou twist prin viziunea creativă a lui Ora Ïto. Stilul liniilor și formelor geometrice îi duce pe pasageri către universul confortabil al designului interior și al mobilierului."

Sandeep Bhambra, Chief Designer, Concept Cars, Renault.

 

R17 electric restomod x Ora Ïto este expus la Maison5 (Paris) până pe 11 septembrie. Acest prototip unic va fi apoi prezentat la concursul Chantilly Arts & Elegant Richard Mille în perioada 12-15 septembrie, înainte de a fi expus la standul Renault din cadrul Salonului Auto de la Paris între 14-20 octombrie.

 

Resurse

Descarcă articolul

Vizualizează galeriav

Galerie foto (20)

R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
Renault 17 TS
Renault 17 TS
Renault 17 TS
Renault 17 TS
Renault 17 TS
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto
R17 electric restomod x Ora Ïto